تركمن سسي - رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد که کشورش قدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخته و سفارت خود را از تلآویو به این شهر انتقال میدهد.
رئیسجمهوری آمریکا به وزارت امور خارجه کشورش دستور داد که اقدامات لازم را برای انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس به عمل آورد.
ترامپ تصریح کرد که مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا طی روزهای آتی به خاورمیانه سفر خواهد کرد.
رئیسجمهوری آمریکا گفت: قدس خاستگاهی برای مهمترین دموکراسیها در منطقه است. تأخیر در اعلام قدس به عنوان پایتخت اسرائیل هیچ چیزی را برای دستیابی به صلح محقق نساخته است. به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل به نفع روند صلح است.
رئیسجمهوری آمریکا خاطرنشان کرد: واشنگتن به دستیابی به توافق صلح مورد قبول برای اسرائیلیها و فلسطینیها پایبند میماند.
ترامپ گفت، در صورت موافقت دو طرف، واشنگتن از راه حل تشکیل دو کشور حمایت خواهد کرد.
وی با بیان این که اختلافنظرهایی پیرامون تعیین قدس به عنوان پایتخت اسرائیل وجود خواهد داشت، اظهار کرد: ما خواهان آرامش و میانهروی در موضع گیریها هستیم.
ترامپ گفت: نمیتوان تمامی مشکلات را از طریق همان فرضیههای شکست خورده حل کرد. اقدام امروز من آغازی برای رویکرد جدیدی نسبت به نزاع فلسطینیها و اسرائیلیها است.
وی خاطرنشان کرد: مصوبه کنگره پیرامون تعیین قدس به عنوان پایتخت اسرائیل از ۲۰ سال قبل تصویب شده بود اما روسایجمهور پیشین از این امر کوتاه میآمدند. روسایجمهور پیشین معتقد بودند که به تأخیر انداختن به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل در دستیابی به راهحل نقش دارد.
ترامپ ادعا کرد: قدس پایتختی است که یهودیان در گذشته آن را ایجاد کردند.
وی تصریح کرد: تصمیم من با هدف دور کردن ما از اقداماتمان برای تسهیل در توافق صلح میان فلسطینیها و اسرائیلیها نیست. ما پیرامون راهحلهای نهایی میان فلسطینیها و اسرائیلیها تصمیم نمیگیریم.
رئیسجمهوری آمریکا اظهار کرد: افراطگریی نسلهای آتی را تهدید می کند و ما با آن برخورد خواهیم کرد. زمان برای مطرح شدن صداهای جوان در خاورمیانه برای تحقق آینده بهتر برای منطقه فرا رسیده است.
ترامپ پس از سخنرانی خود حکم انتقال سفارت آمریکا در اسرائیل از تلآویو به قدس را امضا کرد.
نتانیاهو: هرگونه توافق صلحی با فلسطینیها باید مشروط به پذیرش قدس به عنوان پایتخت اسرائیل باشد
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی دقایقی بعد از آن که ترامپ طی سخنرانی خود قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و دستور اجرایی انتقال سفارت آمریکا به قدس را امضا کرد، طی سخنرانیای این رویداد را تاریخی توصیف کرد.
وی از ترامپ بابت این تصمیم خود تشکر کرد و تأکید داشت که «هرگونه توافق صلحی با فلسطینیان باید منوط به این باشد که شهر قدس، پایتخت اسرائیل است».
نتانیاهو همچنین از کشورهای دیگر خواست سفارتهایشان را از تلآویو به قدس انتقال دهند.
تیلرسون: آمریکا فورا اجرای تصمیم ترامپ درباره قدس را آغاز می کند
رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد آمریکا فورا اجرای تصمیم دونالد ترامپ درباره شهر قدس را آغاز می کند.
حماس نیز در واکنش به تصمیم ترامپ مبنی بر انتقال سفارت رژیم اشغالگر از تلآویو از به قدس، اعلام کرد این اقدام منطقه را تبدیل به جهنمی برای منافع آمریکا خواهد کرد.
جنبش حماس و سازمان آزادی بخش فلسطین اولین گروههای فلسطینی بودند که این اقدام را به شدت محکوم کردند و هشدار دادند این اقدام راهکار دو دولتی در فلسطین را تحت الشعاع قرا خواهد داد.
حماس در بیانیه خود اعلام کرد که اقدام ترامپ دشمنی آشکار با مردم فلسطین بوده و پایمال کردن حقوق آنهاست. جنبش حماس از همه مردم فلسطین خواست در اعتراض به این اقدام به خیابانها ریخته و مخالفت خود را اعلام کنند.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین همچنین از کشورهای عربی و اسلامی خواسته جایگاه آمریکا در منطقه را تضعیف کرد و رژیم اسرائیل را طرد کنند.
وزارت خارجه مصر و ترکیه در بیانیههایی، این اقدام ترامپ را مردود و محکوم کردند.
محمد المؤمنی، سخنگوی رسمی دولت اردن این اقدام را «باطل» خواند و آن را محکوم کرد و بیان داشت که این تصمیم ترامپ نقض قطعنامههای بینالمللی است.
واکنش ایران به اقدام ترامپ در قبال قدس
وزارت امور خارجه در واکنش به تصمیم دولت آمریکا در انتقال سفارتخانه خود از تل آویو به بیت المقدس اشغالی و به رسمیت شناختن این شهر به عنوان پایتخت رژیم اشغالگر قدس بیانیهای منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اقدام دولت آمریکا در انتقال سفارتخانه خود از تلآویو به بیت المقدس اشغالی و اعلام بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم اشغالگر قدس را به شدت محکوم میکند و آن را نقض آشکار قطعنامه های بینالمللی میداند.
شهر قدس که مسجد الاقصی نخستین قبله مسلمانان را در خود جای داده است، بخش لاینفک فلسطین است و یکی از مهمترین اماکن سهگانه مقدس اسلامی به شمار آمده و از جایگاه و اهمیت ویژه ای نزد مسلمانان برخوردار است. بر کسی پوشیده نیست که این رژیم برای تسلط کامل بر این شهر اقدامات متعددی از جمله اخراج ساکنان اصلی، غصب املاک و زمین های آنان، جایگزین سازی یهودیان با هدف تغییر ترکیب جمعیتی این شهر، ویران کردن آثار و اماکن مقدس اسلامی و همچنین تعرض و هتک حرمت مسجد الاقصی از طریق فراهم کردنِ امکانِ ورود یهودیان تندرو به این مکان اسلامی، ایجاد محدودیت برای مسلمانان جهت زیارت و شرکت در نماز جمعه و پایمال کردن حقوق شهروندی ساکنان فلسطینی را در دستور کار خود قرار داده است.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که مهمترین علّت بر هم خوردن ثبات و امنیت خاورمیانه تداوم اشغالگری و حمایت های جانبدارانه و بی دریغ دولت آمریکا از رژیم صهیونیستی و محروم ماندن ملت مظلوم فلسطین از حقوق اولیه خود در تشکیل دولت مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شریف است که به رغم تلاش مذبوحانه آمریکا و متحدانش برای تحمیل راه حلی سازشکارانه، نه تنها حداقل آرزوهای ملت فلسطین در قالب قطعنامه های شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل تامین نگردید، بلکه تداوم شهرک سازی و غصب اراضی بیشتر و هتک حرمت اماکن دینی در قدس شریف در سایه حمایت های آمریکا از این رژیم و بی تفاوتی مجامع و سازمانهای بین المللی، مردم فلسطین را از تحقق خواسته های برحق و مشروع شان بیش از پیش دور ساخت.
تصمیم تحریک آمیز و نابخردانه آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن شهر قدس بعنوان پایتخت یکپارچه رژیم صهیونیستی نه تنها به صلح و ثبات این منطقه کمک نخواهد کرد بلکه ضمن رسواسازی نیّات شوم دولت آمریکا و بی اعتبار کردن بیشتر این کشور نزد آن دسته از طرف هایی که هنوز به بیطرفی این کشور در روند سراب گونه مذاکرات صلح باور دارند، باعث تحریک مسلمانان و شعله ور شدن انتفاضه جدید و تشدید تندروی و رفتارهای خشم آلود و خشونت آمیز بیشتر خواهد شد که مسئولیت آن متوجه دولت این کشور و رژیم صهیونیستی است.
با عنایت به اینکه شهر قدس از نظر قطعنامه های سازمان ملل اراضی اشغال شده محسوب می گردد، اقدام آمریکا در به رسمیت شناختن این شهر بعنوان پایتخت رژیم اشغالگر قدس نقض آشکار قطعنامه های بین المللی محسوب می گردد؛ لذا جمهوری اسلامی ایران این اقدام آمریکا را به شدت محکوم می نماید و از همه مجامع بین المللی، کشورهای صاحب نفوذ و به ویژه کشورهای اسلامی می خواهد برای حفظ ثبات و استقرار منطقه، مانع اجرا شدن این اقدام آمریکا شوند که تنها به سود رژیم صهیونیستی است.
جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام همبستگی کامل خود با مردم فلسطین، بار دیگر مسئولیت مهم جامعه بین المللی به ویژه سازمان ملل متحد در پایان دادن به اشغال فلسطین و قدس شریف و کمک به مردم این سرزمین جهت دستیابی به حقوق مسلم اساسی شان را مورد تاکید قرار می دهد.
همچنین صبح امروز و پیش از اعلام به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی توسط ترامپ، رهبر معظم انقلاب، ادعای دشمنان اسلام درباره اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی را ناشی از ناتوانی و عجز آنها دانستند و افزودند: دنیای اسلام بلاشک در مقابل این توطئه میایستد و صهیونیست ها با این کار ضربه بزرگتری می خورند و فلسطین عزیز بدون تردید سرانجام آزاد خواهد شد.
روحانی به اردوغان: در مقابل تصمیم آمریکا بایستیم
عصر امروز نیز روسای جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در تماسی تلفنی، قدس شریف را بخش لاینفک فلسطین دانستند و با نکوهش شدید تصمیم آمریکا، از همه کشورهای اسلامی و صلح دوست جهان خواستند متحد و یکصدا در برابر این حرکت بی ثبات کننده و غیرقانونی واشنگتن، بایستند.
"رجب طیب اردوغان" در این تماس به تصمیم رییس جمهور آمریکا برای اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل اشاره و گفت: این تصمیم نگران کننده و جسارت ترامپ، ناشی از اختلافات داخلی در جهان اسلام است و اکنون جهان اسلام باید یکصدا وحدت خود را نشان داده و با این حرکت، مخالفت کند.
ظریف: قدس برای همیشه عربی- اسلامی خواهد ماند
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در توئیتر به تصمیم رئیسجمهور آمریکا برای اعلام قدس به عنوان پایتخت فلسطین اشغالی واکنش نشان داد
وی نوشت: «اگر نیمی از پولهایی را که برخی از حاکمان منطقه برای حمایت از تروریسم، افراطگرایی، فرقهگرایی و تحریک علیه همسایگان هزینه میکنند برای آزادسازی فلسطین هزینه میکردند، امروز ما با این گزافهگویی آمریکا مواجه نبودیم که میخواهد «وعده آنکه مالک نیست به آنکه صاحب حق نیست» (اعلامیه بالفور» را اجرا کند. به رغم همه اینها قدس برای همیشه عربی-اسلامی باقی خواهد ماند چه بخواهند چه نخواهند.»
واکنش جهانگیری به اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی
معاون اول رییسجمهوری کشورمان به اقدام ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی واکنش نشان داد.
اسحاق جهانگیری در صفحه توییتر خود نوشت: سرخوردگی های ناشی از شکست های پیاپی در جبهه استکبار، آنان را به رفتارهایی سست برای ترمیم روحیه یاران خود واداشته غافل از اینکه به رسمیت شناختن بیتالمقدس بعنوان پایتخت رژیمصهیونیستی هم با شکستی مفتضحانه تر روبرو خواهد شد.
ماکرون تصمیم ترامپ را تأسفبار خواند
امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس را تأسف بار خواند.
رئیسجمهوری فرانسه افزود، وضعیت قدس را اسرائیلیها و فلسطینیها از طریق مذاکرات مشخص میکنند.
محمود عباس: ترامپ نمیتواند تاریخ فلسطین را تغییر دهد
رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در واکنش به اقدام رئیس جمهور آمریکا در تعیین قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی گفت که این اقدام به معنای خروج آمریکا از گفتوگوهای صلح است.
محمود عباس در گفتوگوی تلویزیونی بعد از سخنرانی دونالد ترامپ گفت که فلسطین بزرگتر از آن است که ترامپ بتواند با این تصمیم خود تاریخ آن را تغییر دهد.
وی گفت که قدس برای ابد پایتخت فلسطین خواهد بود و به رسمیت شناخت قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، اعتباری ندارد و به این کار وجه قانونی نمیدهد.
شاه مغرب در پیامی به دبیرکل سازمان ملل: نگران تصمیم آمریکا هستیم
«محمد ششم» پادشاه مغرب در پیامی به دبیرکل سازمان ملل متحد درباره تصمیم آمریکا مبنی بر اعلام قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی ابراز نگرانی کرد.
شاه مغرب در این پیام خود تأکید کرد که هر گونه خدشه وارد کردن به وضعیت حقوقی و تاریخی قدس، باعث به وجود آمدن درگیریهای مذهبی خواهد شد.
طبق گزارش شبکه المیادین، محمد ششم همچنین تصریح کرد که تصمیم آمریکا درباره قدس تمامی فرصتهای صلح را از بین میبرد.
از سوی دیگر وزارت خارجه مغرب در اعتراض به این تصمیم آمریکا، کاردار سفارت آمریکا در رباط و سفرای روسیه، چین، فرانسه و انگلیس را احضار کرد.
دولت مغرب ریاست کمیته قدس را بر عهده دارد. این کمیته در سال 1975 میلادی به توصیه وزرای خارجه شرکت کننده در ششمین کنفرانس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در جده تأسیس شد. در دهمین کنفرانس نیز تصمیم گرفته شد که ریاست آن به "حسن دوم" پادشاه سابق مغرب واگذار شود. پس از درگذشت وی، ریاست این کمیته به فرزندش "محمد ششم" پادشاه فعلی مغرب رسید.
رجب طيب اردوغان، رئيس جمهور تركيه اظهار کرد: طرح آمریکا برای شناسایی قدس به عنوان پایتخت اسرائیل در برابر وجدان بشری، حقوق و تاریخ، بی اعتبار و فاقد ارزش است.
مولود چاووشاغلو، وزیر خارجه ترکیه در این باره در پیامی توییتری تأکید کرد: تصمیم ترامپ خلاف قوانین بینالملل و قطعنامههای سازمان ملل است.
وزیر امور خارجه سوئد تأکید کرد تصمیم دونالد ترامپ برای انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس یا اعلام این شهر به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، یک فاجعه است که کل منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد.
«ساشا سرجیو سولز» نماینده بولیوی در شورای امنیت تأکید کرد تصمیم ترامپ غیر عقلانی و خطرناک است که با قوانین بین المللی و شورای امنیت در تضاد است و هرگونه تلاشی برای صلح در خاورمیانه را از بین خواهد بُرد. بولیوی از شورای امنیت خواست نشستی فوری درباره قدس برگزار کند.
تلویزیون الجزیره عربی در خبری اعلام کرد محمد بن عبدالرحمان آل ثانی وزیر خارجه قطر اعلام کرد تصمیم ترامپ یک تنش خطرناک محسوب می شود و حکم اعدامی برای تمامی تلاش های صلح است.
گوترش: راهکار تشکیل دو کشور جایگزینی ندارد
دبیرکل سازمان ملل متحد در پی اقدام یکجانبه رئیسجمهوری آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی، تأکید کرد که راهکار تشکیل دو کشور برای حل مناقشه میان اسرائیل و فلسطین هیچ جایگزینی ندارد.
آنتونیو گوترش، تصریح کرد: مساله قدس موضوعی است که باید از طریق مذاکرات مستقیم میان طرفین حل و فصل شود.
وی خاطرنشان کرد: میخواهم این موضوع را به صراحت بیان کنم که راهکار تشکیل دو کشور هیچ جایگزینی ندارد.
گوترش در اظهارات خود خاطرنشان کرد: تنها با تحقق راهکار تشکیل دو کشور و تعیین قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و فلسطین است که آرزوهای مشروع دو ملت قابل تحقق میشود.
وی تاکید کرد: وضعیت نهایی باید از طریق مذاکرات مشخص شود.
دبیرکل سازمان ملل متحد تصریح کرد: من متوجه تعلق خاطر افراد بسیاری به قدس هستم. این موضوع از قرنها پیش وجود داشته و به همین ترتیب خواهد بود.
گوترش گفت، از زمان آغاز فعالیت خود به عنوان دبیرکل سازمان ملل متحد همواره مخالف اتخاذ تدابیر یکجانبهای بوده که ممکن است دورنمای صلح را برای اسرائیلیها و فلسطینیها به خطر اندازد.
وی اظهار کرد: من به نوبه خود به عنوان دبیرکل سازمان ملل متحد هر آنچه در توان دارم را انجام خواهم داد تا از بازگشت رهبران اسرائیلی و فلسطینی به مذاکرات معنادار حمایت کنم.
هنوز نمی دانیم چشم انداز راهبردی ترامپ چیست؟
سی ان ان به نقل از دنیس راس مقام سابق آمریکایی اعلام کرد اقدام ترامپ درباره قدس اشغالی سبب شده است رژیم اشغالگر به سمت انتخاب دشوار برود.
دنیس راس دستیار ویژه باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در گفتگو با سی ان ان گفت: «ما هنوز نمی دانیم چشم انداز راهبردی رئیس جمهور ترامپ چیست. ما دیدگاههای جدی از زبان او نشنیدیم. دنیس راس افزود ترامپ با این سخنانش خودش را در موقعیت جالبی در تناسب با اسرائیلی ها قرار داده است. او کاری انجام داده است که همه نخست وزیران اسرائیل دوست داشته اند آن را مشاهده کنند. حالا او در موقعیتی قرار گرفته است که از اسرائیل چیزی بخواهد که دادن آن امتیاز برای اسرائیل چندان آسان نیست. او فضایی سیاسی برای اسرائیل بوجود آورده است که سبب می شود برای خودش در این زمینه، اهرم فشار بوجود بیاید. سوال مطرح این است که آیا او در روزها و هفته های آینده می تواند نکاتی را مطرح کند و پیش ببرد که فلسطینی ها مدنظر دارند تا به توافق برسند. پاسخ اسرائیل به این مسئله فوق العاده حائز اهمیت است.»
منبع: فرارو
- نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
- نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بیاحترامی به اشخاص، قومیتها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزههای اسلامی منتشر نمیشود.
- نظرات بعد از ویرایش ارسال میشود.